13.1°C, 6Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Hel van het Noorden

Wedstrijdroeiverslag - 26 november 2022 - 12:27 - Door Lotte Beukers

Zonniger kan niet!

Aankomend weekend reizen onze roeiers af naar het Noorden om de Hel de varen, deze wedstrijd viert dit jaar zijn 9de lustrum. De wedstrijd vindt plaats op het Eemskanaal. Er moet eerst 4k naar de wedstrijdbaan toe geroeid worden om vervolgens nog 6k op te roeien naar de start. Daarna is het een 6k achtervolgingsrace met in het ochtendblok de heren en in het middagblok de dames. Dit is anders dan voorgaande jaren waar dezelfde nummers bij elkaar in een blok werden gezet ipv de dames en de heren geschieden. Voor de lichte pikke is het dan ook zaak om op tijd in Groningen te zijn want er wordt verwacht dat je om 7 uur al klaar staat om in te wegen. 

Deze wedstrijd staat bekend om zijn slechte weersomstandigheden dit wordt flink gepromoot op de insta, daarnaast is het goed mogelijk dat het oproeien bij deze wedstrijd sneller gaat dan de hele wedstrijd zelf. Het Eemskanaal is vrij breed en de kans dat er grote golven ontstaat net als op zee is zeer zeker aanwezig. Het lijkt misschien een idee te zijn dat deze race geroeid wordt in coastal 1x,  2-, 2+ maar aangezien het al 45 jaar goed gaat, zal hier geen verandering in komen. 

Proteus stuurt hier de volgende dappere dodo’s op af in het ochtendblok starten: Iedereen start klassiek in een skiff. Deze keer is de ‘Vohannes (Vosse en Johannes), die vorig jaar nog een blik wisten de behalen in het 2- veld is deze keer uit elkaar getrokken om te kijken of ze los van elkaar ook kunnen roeien. Sander heeft laten zien tijdens de afgelopen wedstrijden dat hij zeer hard gaat. Zal Niek hard genoeg getraind hebben om Sander een keer in te halen? Daarnaast starten Jim, Sidi, Reinoud, Ids, Jorrit en DJ. Ontvangen is dat Jorrit wel zeer hard op de ergo gaat maar dat zijn boot skills nog wat wensen overlaat. Zullen de golven op de Hel hem te veel worden of zullen deze hem een extra boost geven.
Floris en Wouter zijn bij elkaar in een 2- gezet om te kijken of dit ook een gouden combi is. 

Hopelijk loopt het ochtendblok niet al te veel uit want in de middag is het tijd voor de Damesch. Hier starten Marije, Annelouk, Evie, Iris, Esther, Lisa, Julia, Martine, Hanne en Isabel. Vernomen is dat er meer coaches dan dan roeiers bij de Damesch mee gaan, dit om de blikken die mogelijk gewonnen kunnen worden, voor de Damesch te dragen. Ook de Evie en Iris combi is dit jaar uit elkaar gehaald, maar toch zijn zij beiden van plan om voor de rest van het seizoen weer in de zelfde boot te eindigen. Deze wedstrijd is voor alle roeiers het moment om te meten hoe je staat tegenover elkaar voor de rest van het jaar. 

Aangezien het een lustrumjaar is er ook nog een lustrumveld in het middagblok toegevoegd De  ‘Vohannes slaat toch de handen weer ineen deze keer met stuur gevonden in eigen huis, er wordt gestart in het Genootschap. Deze  mannen roeien dit weekend dus ongeveer zo’n 40 km, maar gedeelde smart is halve smart toch? 

Fun fact:
Het genootschap is opgeknapt door onze eigen matcie met carbonbackwingriggers verkregen op het WK van 2014.
Johannes heeft op de vorige wedstrijd (Nov444)  toch wel hoge ogen gegooid en staat nu in de stalk top 15 van knrb beter met 121 kliks, wie weet is het dit jaar dan toch bijna tijd voor een uitzending.
In 2012 is er een skiff omgeslagen tijdens het uitroeien zie link (https://www.youtube.com/watch?v=DaxvZfWIemM)