13.5°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing Head

Wedstrijdroeiverslag - 16 maart 2023 - 13:54 - Door Marnix Tijhuis

Bijna 8km lang je hoofd gebruiken

Afgelopen weekend was de Head of the River Amstel. Dit jaar was deze wedstrijd naar voren in de kalender gehaald in de hoop meer elite achten naar deze wedstrijd te trekken. Met drie elite achten bij de heren en een ontbrekend elite veld bij de dames zou je kunnen zeggen dat dit gelukt is. Het heeft er wel voor gezorgd dat de Head onterecht het gevoel gekregen heeft dat ze de seizoensopener zijn. Maar behalve de elite achten lagen er nog veel meer andere boten op het water afgelopen weekend, waarvan 20 van Proteus-Eretes. Hoe die gevaren hebben lees je hieronder. 

Op zaterdag mochten de heren van Ambetant de bijna 8 kilometer lange spits afbijten. Na een paar weken geleden gewisseld te zijn, konden zij nu hun eerste wedstrijd als Heerenclubacht van Proteus-Eretes starten. Ze kregen hierbij hulp van ex lichte pik Chris van der Hoorn en de man van de Waterval: Cone Janssen. Deze combinatie leidde met een tijd van 24:27,3 tot de winst! Van harte gefeliciteerd!

In hetzelfde veld startte de compo 8 Aandacht. Met niemand minder dan Timo Heij, de man van €1,3 miljoen, op plek 2 zetten zij een tijd neer van 26:51,3. Naderhand zei Timo dat “het wel ver was”. In het Heren Club 4* veld werd Beunen tot we Kreunen 3e in 27:23,1 en de Gladde Boys werden 13e in 32:21,0. De dames van Oneindig mochten ook hun eerste wedstrijd als Damesclubacht van Proteus-Eretes starten. Zij werden 8e in 28:57,6. 

Op zondag was de wedstrijdsectie aan de beurt. Wie op Time Team kijkt zal zien dat de Proteus ploegen in het eerste blok met wat hogere rugnummers zijn gestart. Of er een correlatie bestaat tussen de hoogte van de rugnummers en het latere tijdstip van de wekker van de CW is vooralsnog niet duidelijk. 

EJL mocht die ochtend als eerste van de Proteus ploegen starten. Op Traika Amstel hadden zij al goed kennis gemaakt met de baan en haar niet voor de hand riggenden obstakels. Na een knappe tweede plek op de WinterWedstrijden, hebben ze deze keer met 25:22,4 een zesde plek neergezet. 

Zij werden gevolgd door de bedrijven8. Zij waren niet te zien in de boot met de bekende VanOord kleuren, maar in een banaan. Het blijkt dat met je neus naar riggers zoeken een beter bootje op kan leveren. Maar een betere boot hoeft niet te leiden tot betere snelheid, want in tegenstelling tot de WinterWedstrijden was de de bedrijfs8 van Orca nu wel sneller. 

Daarna was het de beurt aan onze lichte dames. Isabel, Inge, Julia en st. Céline zetten in het LDE 4* veld in combinatie met Nereus een tweede plek neer in een tijd van 29:18,8. De EJLD werden 7e, Maud viel in dat veld in bij Laga en werd 9e.  

Toen was het dan eindelijk tijd voor waar iedereen op had gewacht: De Barbara 8! De jaarlijkse traditie van alle 8en op de achterste stelling op het vlot leggen om vervolgens met 12 man een boot van 200 kilo te tillen was weer voltrokken. Van de 36 veteranen 8en konden zij als een van de weinigen trots zeggen dat zij in een houten boot aan de start lagen. Volgens stuurman Eben zijn ze op de 7,5 km door 12 boten ingehaald. Maar desondanks was de Barbara 8 wel maar liefst 10 minuten sneller dan een jaar geleden! Waren het de stuurkunsten van stuurman Eben, of de krachtige halen van Lucas? Of hadden ze wind mee? Niemand zal het weten, maar als deze lijn zich doortrekt mogen ze volgend jaar meedoen in het elite veld. 

 


Hierna was het tijd voor de mannen 8en. De oude heren 8 van Proteus, met Vincent Klaassens als invaller, werd tweede in het Elite veld met een tijd van 23:07,3. De middengroep mannen 8 werd 6e in het gevorderde veld in 24:22,0. Onze EJZ volgde hun voorbeeld en werd ook 6e in hun veld in 25:11,5. Groot spektakel in dit veld was dat niet de EJZ van Nereus op hun eigen water het blik trok, maar de EJZ van Phocas! Met een minimaal verschil van 1,7 seconden op een tijd van 24:32,1 was dat zeker heel erg spannend. Zeker als je bedenkt dat Phocas een mega snoek had (zie Knorsity insta story). Fun fact, de tijd van Ambetant was 5 seconden sneller dan het hele EJZ veld (Ja het was een andere dag, maar het blijft noemenswaardig).

Gilles, Joppe, Kjell, Jim en st Meike werden tweede in het HE 4* veld, in precies 26 minuten. Hierna kwamen de twee dames 8en van de middengroep. Er was helaas geen elite veld dus beiden startten in het gevorderde veld. De twee viertjes uit de middengroep waren samengevoegd in een 8 en hadden een stuur van Skoll als invaller. Zij behaalden een mooie 5e plaats in 26:43,0. Kort hierna kwam de oude dames 8. Zij haalden 3 bootjes in, waarvan een de Orca 8 was. Op de kant was men niet even tevreden over het wijken van Orca, wat vooral tot veel mooie memes leidde tijdens het Hemelsblauwdiner. De dames zelf hielden gelukkig focus en kwamen net als vorig jaar als snelste dames 8 over de streep!
Van harte gefeliciteerd!

Onze eerstejaars dames sloten af met een 10e plaats in 28:07,5. Zij, en Hannah die inviel bij Skadi, konden rekenen op goede aanmoedigingen van onze voorzitter vanaf de Berlagebrug. Op diezelfde brug stond de hele dag een verkeersregelaar die de taak had om de meefietsers een beetje in orde te houden. Dat dit alles behalve lukte deed hem niet veel goed, er volgde mooie quotes: “Vandaag niet he!” , “Daar oversteken!” “No it’s not an accident!”, “Ik sta hier toch niet voor Jan met de korte achternaam!”, “You know, YOU KNOW”. Ik wens hem veel succes bij de H4K. 

Het weekend werd afgesloten met een gezellig Hemelsblauwdiner bij de Burgerij bij Amsterdam Centraal. Helaas bleek hier wel dat het niet makkelijk is om in een keer voor 140 man eten uit te serveren, maar de burgers waren wel erg lekker. 

Verder gaat de prijs voor beste marketingstunt naar VanOord. Bij elke ploeg was wel een oranje buff te zien. Het hele weekend werden onze roeiers aangemoedigd door de vlag in de molen bij Ouderkerk. In de stralende zon was hij van ver weg te zien (en op die hoogte kon Triton er niet bij). Verder vraag ik me af of het hoofd van de jury The Head of the Head of the River Amstel is....

Komend weekend kan weer de trein richting onze hoofdstad gepakt worden, dan staat de Heineken Roeivierkamp op het programma.