13.1°C, 6Bft. Inloggen

Nabeschouwing Winterwedstrijden

Wedstrijdroeiverslag - 24 februari 2023 - 08:12 - Door Sacha Olsthoorn

Koud was het niet, maar het waaide wel gelukkig

Voordat de wedstrijd begonnen was, was de spanning al duidelijk aanwezig. De vraag of de wedstrijd überhaupt door zou gaan speelde in het hoofd van menig roeier/coach. Uiteindelijk werd besloten het eerste blok van zaterdag te verdelen over de latere blokken van de dag. Dit resulteerde in enorm veel gezelligheid op het water.De wind bleef de wedstrijd toch in de weg zitten en hoewel er van tevoren een strak uitzetschema was gemaakt, liep het allemaal toch een beetje uit. Tactiek voor de wedstrijd was naast natuurlijk 5 km (of 3 als je heel oud of gewoon arbeider bent) heel hard rammen, ook vooral de grootste golfjes ontwijken en dus goed bakboord wal varen. Behalve als je langzaam gaat natuurlijk, dan is het toch wel aardig om even te wijken voor aankomende bootjes.

Zaterdagmiddag kon het dan eindelijk beginnen. Als eerst waren de eerstejaars lichte heren en daarna de dames aan de beurt. De lichte heren lieten de concurrentie zien dat eerstejaars boten daadwerkelijk watervrij kunnen roeien en werden met drie seconden afstand van de Skoll/Vidar combinatie netjes tweede. Een mooi vooruitzicht op de rest van het seizoen! De dames behaalde een 8e plek in het veld met 15 bootjes. De sfeermaker in dit veld was echter Asopos met een gebroken stuurkabel en een tijd van 46 minuten.Jiri en Stefan wilden blijkbaar na een al lange roeicarrière nog geen afscheid nemen van de mooie Schie en deden nog een baantje mee in het HG2x veld met een 6e plek als resultaat. Jim en Gilles stapte ook in de dubbeltwee, maar dan in het beginnelingen veld. Dit werd beloond met een 3e plaats. Bij de lichte heren belandden Stan en Rinze op een prima vierde plek. Een  4e plek werd ook gehaald door de Wouter en Floppie in de twee zonder, misschien dat Floris toch maar in de 2- blijft en niet zijn skiffcarrière voortzet. Een ander mooi resultaat werd behaald door EJLD. Met een derde plek in het eerstejaarsveld is de toon voor de rest van het seizoen gezet, weliswaar met een verschil van ruim 20 seconden op de nummer 1 en 2. 

Het tweede blok eindigde met de dames skiffjes. In het SB veld belandden Iris en Hanne op een nette 6e en 11e plek. Mieke belandde op de 6e plek in het eliteveld, nadat haar snelle brilletje vooral voor extra tijd had gezorgd. Bij de lichte dames werd Martine 3e in het SB veld. Marije en Lisa deden mee in het gevorderden veld en met succes! Marije kwam als snelste over de finish en Lisa als vierde. Annelouk, Esther, Lidia en Jessica startten in het beginnelingen veld wisten ook daar prima resultaten te boeken. Annelouk en Esther behaalden een 3e en 4e plek, Lidia en Jessica een 14e en 18e plek. 

Na de 3 km van de bedrijfsachten en jeugdroeriers was het in blok 3 tijd voor meer achten. MGM startte samen met slag Stefan en Friso in het Eliteveld, waar zij als laatste van de vier eindigden achter twee Lagaboten en Njord. De heren van EJZ pakten in hun veld een achtste plek. De knapste prestatie werd hier misschien wel gezet door de EJZ van Vidar, die ondanks een botsing met de kandelaar en ribletsel niet laatste wisten te worden. Danique, Roos, Emma, Janna en stuur Richelle waren de laatste die voor Proteus startten die dag. In het gevorderde viermet veld werden ze 9e. Met een beetje miezer en een beetje zon werd de dag afgesloten.

Zondag was het tijd voor een nieuwe ronde met nieuwe kansen en die werden benut. In het HB8+ veld liet EJZ grote verbeteringen zien ten opzichte van de dag ervoor met een mooie 2e plek als resultaat. De lichte acht was uiteindelijk de enige van hun veld die daadwerkelijk aan de wedstrijd begon, na wat teruggetrokken aanmeldingen werden ze dus eerste, maar zetten ze ook een goede tijd neer waarmee ze derde zouden zijn geworden in het zware beginnelingen veld. Ids was daaropvolgend de enige en laatste skiffende lichte pik van de vereniging dit weekend en werd vierde in het SB veld. Waar Martine zaterdag tegen Hannah van Njord moest roeien, stapten ze nu samen in de boot en met succes. Samen wonnen ze het dames gevorderde dubbeltwee veld. In datzelfde veld werden Lisa en haar Vidarmaatje Alex 4e en Julia en Jessica 11e. In de beginner dubbeltwee werden Lidia en Brigitte 9e. Daarna stuurde Richelle Merlyn, Joëlle, Katariina en Lica naar een  3e plek in het beginnelingen viermet veld.

In blok 5 werd er vooral geskiffd. Sander, Vosse en Niek zetten goede tijden neer in het heren elite veld. Na de snelste 3k werd Sander uiteindelijk gedeeld derde, Vosse en Niek werden 8e en 9e. Johannes werd  10e in het SB veld en daarna mochten de vier mannen zich snel gereed maken voor het HG4+ veld. EJLD deed die middag ook nog mee in het beginnelingen veld waar zij derde werden. Een knappe prestatie werd nog geleverd door Isabel en Inge, die blikten in het lichte dames beginnelingen dubbeltwee veld, en dat tijdens een wedstrijd die Inge zelf heeft georganiseerd.

Na weer een kort jeugdroeier intermezzo was het tijd voor het laatste blok en dit begon meteen goed. Iris deed mee met de Njord elite acht en werd zo eerste. In het daaropvolgende beginnelingen veld werd EJD vierde.Als laatste gingen er nog drie vier metten van start in het gevorderden veld. De Oude Vier kon het hier net niet helemaal waarmaken, ondanks hun nieuwe boot de 'P.C. Degelijk', en werd derde, na precies één keer samen getraind te hebben. De viertjes van de middengroep landden op de 7e en 16e plek, wederom met invaller Stefan op slag voor een mooie compromis in het tempo. Zo wist de A-boot met invaller de B-boot ruim voor te blijven.


Al met al kunnen we terugkijken op een mooi weekend, met prachtige resultaten en een schitterende orga.