13.1°C, 6Bft. Inloggen

Voorbeschouwing NKIR

Wedstrijdroeiverslag - 08 december 2022 - 10:51 - Door Maud Meerkerk

Hoe sneller je trapt, hoe sneller je klaar bent.

Zo simpel is het dus. Gewoon hard trappen en zorgen dat je als eerste klaar bent. Mocht je het toch die laatste paar honderd meter niet meer zien zitten, kan je je ogen dicht doen en halen aftellen. Als je na die halen niet klaar bent, tja, dan moet je er nog maar een paar extra doen, want stoppen is geen optie. Goed, zonder grappen en grollen, dit weekend wordt de NKIR (spreek uit als EN-KIER) gestart. Voor de mensen die dit niks zegt, dit is het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien. Een muur van toeschouwers zal van achter dranghekken schreeuwen naar roeiend Nederland dat zoveel mogelijk geluid uit het vliegwiel van de ergometer laat komen. 

De dag wordt afgetrapt door ouderejaars wedstrijdroeiers. Het merendeel van hen weet wat ze kunnen verwachten en zij hebben al vaker de Sporthallen Zuid in Amsterdam van binnen gezien. Nu ben ik er door wisselende verhalen helaas niet over uit of dit een voordeel is of een nadeel.
De Lichte Heren Gevorderde (LHG) en Heren Gevorderde zullen als eerst op de ergometers verschijnen. De lichte heren hijsen Stan en Rinze op de ergo en waar Stan is, is Jorrit, dus ook Jorrit is te vinden in het LHG veld. Waar Jorrit als een van de weinigen slechts een liefdesverhouding heeft met de ergometer, is dit misschien wel zijn moment? Verder zal Reinoud later op de dag te zien zijn in het Lichte Heren Senioren B-veld met grote concurrentie van de Okeaan, die ooit tot de Franse bond behoorde, en 22 anderen. 
De mannen van de zware middengroep starten gezamenlijk het Heren Gevorderde, waar ze nu toch weer concurrenten van elkaar zijn, net nu de selectie er op zit. Hetzelfde geldt voor dames, zij zijn met zeven dames sterk in het Dames Gevorderde veld te zien. 
Tegelijk met de dames zijn ook de eerste lichte dames aan de beurt. De lichte dames worden in verschillende velden vertegenwoordigd. Waar Lisa vorig jaar slechts één tegenstandster had, zijn het er dit jaar vijf in het Lichte Dames Elite veld. Haar Gentse tegenstandster van vorig jaar is nergens te bekennen, betekent dit vrij spel voor Lisa? Isabel is na invallen bij LDEj4 vorig jaar, deze zaterdag te zien in het Dames Gevorderde veld. Hier start zij samen met Inge, die voor het eerst de NKIR start, en Julia. Hanne is te vinden bij de Lichte Dames Senioren B wat later op de ochtend. 
Tot slot hebben we een wat karig vertegenwoordigde OJM sectie op de NKIR, maar om het goed te maken, is Nils maar weer tevoorschijn gekomen en zal hij als grote verrassing starten in het Heren Elite veld. Wordt dit een 2k om het af te leren of toch maar weer een comeback? 

Nadat de ouderejaars hebben laten zien hoe het moet, is het aan de hopend clubachten. Waar naast veel ergometer geluiden, ook veel extra geluid vandaan komt, is de HAK/HAPK/HA Godzeidrank, hoeveel letters zijn het nu precies? De heren mogen eindelijk laten zien wat ze waard zijn en aan de motivatie zal het niet ontbreken. De clubacht is namelijk vastberaden te laten zien wat ze in hun mars hebben. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de heren, maar ook voor de dames, die wel tien dagen van tevoren alcoholvrij zijn gegaan. Zal dit ze een mooie tijd opleveren in het dames clubacht veld?  

De middag wordt afgesloten met weinig zuurstof in de sporthal, als ik de geruchten moet geloven, en de eerstejaars velden. De NKIR maakt gelukkig weinig tot geen verschil meer voor de selectie die zondag bekend gemaakt gaat worden, maar natuurlijk wil iedereen het beste van zichzelf laten zien. Afstandjes zijn geoefend, streven zijn gezet en het zal nu een kwestie zijn van streef zoeken en gaan. Behalve dan bij de start, want daar wil je hard weg, en bij de eindsprint, want zoals aan het begin te lezen was, mag je hier halen gaan aftellen. Een kleine sidenote bij dit simpele wedstrijdplan is dat iedereen toch eigenwijs maar voor zichzelf inschat waar de start eindigt en waar de eindsprint begint en dat schijnt lastiger dan gedacht. Als eerstejaars ben je er gelukkig ook om te leren.

Alle roeiers veel succes en mocht je als lezer nu denken; goh, ik wil die eerstejaars wel hun eerste 2k max zien doen, afkijken bij de ouderejaars hoe je dit aanpakt óf de mannen van Godzeidrank en de dames van Radtslag willen zien strijden? Dan is dit de link naar de livestream; Live tracker NK Indoorroeien | Time-Team.