13.5°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing Hel van het noorden

Wedstrijdroeiverslag - 29 november 2022 - 21:08 - Door Sacha Olsthoorn

Het roeiwater is blijkbaar zo slecht nog niet als het niet koud en nat is.

Zondag begon de dag met de mannen. Als eerste was de Woppie2- aan de beurt. In het tweezonder veld begonnen zij bij de start redelijk achteraan maar al snel lagen ze ruim voor bootjes die eerder waren gestart. Uiteindelijk behaalden ze een nette 7e plek, terwijl ze pas een paar weken samen roeien. Daarop volgden de heren skiffs. Sommige jongens dachten dat het nog zomer was en wachtten heerlijk in korte mouwen en korte broek in de miezer tot ze mochten gaan. De beste 15 skiffs waren niet aanwezig, dus waren de winkansen opeens een stuk groter. Sander eindigde uiteindelijk op een mooie vierde plek, met maar 5 seconden achterstand op de nummer een. Geruchten gaan dat hij nu misschien met carbon backwing mag gaan roeien. Vosse, Niek, Johannes en Jim volgde  op de 17e, 26e, 36e en 48e plaats.  

In de tijd dat de lichte heren moesten wachten tot zij ook mochten starten, was de eerste skiff omgeslagen. Het duurde helaas wel net lang voordat de reddingsbrigade de Argonaut uit het water had gevist, na een subtiele hint van een oplettende kamprechter. Het aftellen van de minuten tot de start voor de lichte pikkies ging ondertussen vrolijk verder. DJ mocht als eerste van start, kort daarop gevolgd door Sidi. Door een snelle start lag Sidi al snel voor DJ. Uiteindelijk belandde Sidi op de 8e plek, met zoals altijd niet zo ver daarachter Reinoud, op de 10e plaats. Door het ontbreken van een 5 km bord op de baan werd het inschatten van de afstand wat lastig voor een deel van de roeiers en zo werd de eindsprint vaak wat laat ingezet. Na een lange tijd geblesseerd te zijn geweest, en met slechts 2 AT trainingen aan voorbereiding haalde Ids in hetzelfde veld een prima 26e plek. Jorrit en DJ volgden op een 31e en 47e plek. De snelle ergotijden hebben zich toch goed kunnen vertalen in bootsnelheid voor Jorrit. Na de finish was er nog een andere skiff omgeslagen, maar die had gelukkig wel zijn race af kunnen maken.

 Bij de dames ging het in de middag hard. Lisa, Hanne en Martine stonden met z’n drieën gezellig in de top vijf in het lichte veld. Lisa werd tweede, ondanks dat haar palen Groningen nooit bereikt hebben. Hanne was de snelste dame in het SB veld en behaalde zo het eerste blik voor Proteus die dag! Martine voer uiteindelijk naar een mooie vijfde plaats. Isabel en Julia wilden de wedstrijd ook graag starten in de skiff waarin zij een 23e en 27e plek behaalden, maar het plan was al om daarna weer terug te gaan naar een dubbeltwee.  Waar in het dames skiffveld werd verwacht dat Marieke Keijser voor het hele veld zou eindigen, belandde zij op een vierde plek, met 2 seconde daarachter Marije, een erg goede prestatie! Ook Annelouk en Iris hebben goed gevaren met een 8e en 10e plek als resultaat, wellicht komen zij hierdoor wel in aanmerking voor een leuk project in het buitenland. Evie en Esther belandden in het midden van het veld. Zeker niet verkeerd gezien de blessure van Evie en het ingewikkelde proces van Esther. 

De dag werd afgesloten met het lustrumnummer, de Heren 2+. Waar Vosse en Johannes de wedstrijd die ochtend al hadden geskift, behoorden zij toch tot de kanshebbers, wellicht ook omdat naast hen maar één andere ploeg in een niet houten boot startte. Waar onze buren van Laga van tevoren getraind hadden in de boot, iets dat natuurlijk niet de bedoeling is, eindigden zij toch ruim achter de mannen van Proteus. Met wat mooie inhaalmanoeuvres werden vele houten boten ingehaald en werd nog een mooi blikkie en baanrecord binnengehaald. Daarna was het tijd twee maal het Venster in te zetten en eierballen te eten om vervolgens weer terug te emigreren naar de randstad. 

De Hel van het noorden klinkt misschien niet zo gezellig, maar uiteindelijk kunnen de meeste roeiers wel tevreden zijn en zijn er toch mooi twee blikken behaald.