Vaarverbod: Windkracht 8 Inloggen

Nabeschouwing NSRF Proteus-Eretes Lustrum Slotwedstrijden

Wedstrijdroeiverslag - 09 juli 2022 - 20:54 - Door Marnix Tijhuis

De laatste loodjes duren het langst....

Mocht je het gemist hebben, afgelopen weekend was de afsluitende wedstrijd van het roeiseizoen en Proteus had de mooie eer om deze te organiseren. De Conclucie was er erg lang mee bezig geweest en met succes, het was een fantastisch weekend! Op zaterdag kwam de zon er ook lekker bij kijken en ondanks de bewolking op zondag was de sfeer (met steeds meer roeiers die uittraining waren) erg gezellig. Voor zij die helaas verhinderd waren bracht de LVC alles prachtig in beeld, met onder andere de meerijdende camera aan de overkant.  Achter de bar, muntenbalie of bij de broodjes stonden allemaal leden klaar om iedereen te helpen. Mocht je de grote eer hebben om blik te trekken op deze wedstrijd dan werd die persoonlijk uitgereikt door onze eigen Lucie. Hulde voor hen, er waren 100 velden, dus zij hebben veel handen geschud. Als kers op de taart hadden de roeiers ook nog eens wind mee, de golven waren hierdoor wel intens. 

Dat het de Proteus-Eretes Slotwedstrijden waren, was ook goed te zien aan de hoeveelheid startende Proteërs. Maar liefst 85 keer lag een Proteus bootje aan de start afgelopen weekend. Gaan we die allemaal behandelen? Ja die gaan we allemaal behandelen.

Het begon zaterdagochtend met de talenten achten. De laatste paar weken was er door enthousiastelingen getraind in achten als potentieel opstapje voor de voortraining en selectie volgend jaar. De heren werden knap tweede in hun voorwedstrijd en de dames derde. Hierdoor mochten ze allebei naar de A-finale, waar de dames zevende werden en de heren zesde. Voor de dames was er ook nog een talenten 4*, die knap vierde werd in de A-finale. 

Daarna was het tijd voor de roeiers die al bewezen hebben dat ze over talent beschikken. Friso en Jorn werden 2e in de B-finale in het HDev2x veld, nadat ze net 5e waren geworden in de voorwedstrijd. Daarna was het tijd voor het eerste blik van de dag. Sander was in de skiff tweede geworden in de voorwedstrijd, maar met 7:09,67 ging hij in de A-finale als eerste over de finish, gefeliciteerd!

Pieter en Jeroen startten in dezelfde voorwedstrijd van de lichte skiff, die Pieter wist te winnen. Hij lag samen met Sidi in de A-finale, waar Sidi derde werd en Pieter zesde. Daarna waren de lichte dames van het Dev2x veld aan de beurt. Julia en Hanne wisten de A-finale te halen, waar Martine ook aan de start lag met een Njord combi bootje. Martine werd tweede en Julia en Hanne werden zesde. De lichte heren Reinoud en Ids haalden in het LHDev2x veld ook de A-finale en werden daar 7e.

Lidia haalde de A-finale in het dames skiff veld en werd daar zesde. Deze finale was bijzonder spannend, Skoll bleef Beatrix 0,36 seconden voor op de finish. Jessica haalde de B-finale en werd hier eerste. Hier lagen ook twee dames van Sparks Rowing aan de start, die met een goede twee minuten achterstand over de finish kwamen. Je zou maar helemaal vanuit Amerika zijn gekomen om een tijd neer te zetten waar de meeste compo’s niet van schrikken, maar het is en blijft een vrij land.

Vervolgens waren de heren de lichte heren van het Dev4- klassement aan de beurt. Chris,  Jarem, DJ en Marketting waren net tweede geworden in de voorwedstrijd, maar in de A-finale gingen ze met 6:23,13 er weer met de winst ervandoor, zoals vaker dit seizoen. Gefeliciteerd! In deze A-finale startten ook Hidde, Mark, y’Vo en Rinze, die vijfde werden. 

Hierna vond een zeer enerverende race plaats, de HG 2-. Nadat Theta na de start al een lichte baanwissel hadden geprobeerd besloten niet hopend CW Chiel en Bob een te kijken hoever je een tweezonder kan laten kantelen, zonder hem om te laten gaan. Een zeer indrukwekkende demonstratie van balans was het gevolg. Voor zij die het gemist hebben: https://www.youtube.com/watch?v=gaxtjnJYlvs&t=10466s (2:53:24). 

Daarna waren de heren en dames van de Dev4- klassementen aan de beurt. De heren haalden de A-finale en de dames de B-finale, beiden werden ze zesde. 

Hierna mochten onze eerstejaars laten zien wat ze konden. Grote sensatie was er toen EJL, met niet hopend CM Renze eindelijk het licht had gezien en de voorwedstrijd wist te winnen. Ze gingen lang mee in de A-finale, maar moesten daar helaas genoegen nemen met een vijfde plek, 4,5 seconden achter de winnaar. 

EJZ gingen er in de voorwedstrijd weer als een kanonskogel vandoor, door maar liefst 1:23,8 over de eerste 500m te doen. Helaas werden ze in de laatste 500m net door Nereus gepakt maar ze konden met een goed gevoel naar de A-finale. Hier ging het wederom hard en wisten ze met 5:55,85 zelfs sub 6 te gaan, maar helaas was Njord nog net iets sneller. Maar dat deze gasten hard kunnen gaan hebben ze de laatste paar wedstrijden van het seizoen mooi laten zien!

Zowel de lichte dames als EJD haalden de B-finale, waar ze respectievelijk vierde en tweede werden. De Jonghe 4 werd vierde. 

Er waren ook nog een aantal wedstrijden die geen voorwedstrijd hadden. Janna en Annelouk werden tweede in het DG2- veld, Lisa werd derde in het LDG 1x veld en Hidde werd in het LHG 1x veld tweede. 

Omdat het het laatste weekend was en men nou eenmaal veel van roeien houdt werd er in zoveel mogelijk nummers gestart. Zo startte Sander in het Elite 2x veld met in combinatie met Rijnland en werd hier tweede. Lisa stapte in een 4x combi bootje met Aegir, Skadi en Vidar en werd ook tweede. Hier startten ook Lidia en Jessica in combi met Laga, die vijfde werden. Dat was niet het enige combi bootje met Laga, ook Amber had de handen ineen geslagen met onze rode vrienden en werd zesde. Er was ook een niet combi Proteus boot, met Annelouk, Janna, Ingmar en Marije, die derde werden. 

Ingmar en Marije startten nog geen uur later in het Dames Elite 2x veld en werden hier tweede. Hierna was het tijd voor een van de mooiste nummers, de 2+. In het LHE 2+ veld pakten Chris en Jarem hun tweede blik van de dag, gestuurd door Richelle van Gyas. Gefeliciteerd! In het DE 2+ veld wist Ashraf als stuur twee dames van Okeanos en Argo als eerste over de streep te leiden, gefeliciteerd!

Genoeg gebeurd dus op de eerste dag, maar de tweede dag zou ook genoeg spanning en sensatie opleveren. 

Na de concurrentie op grote achterstand te hebben gezet in de Skiffbokaal besloot Eshter te kijken wat er mogelijk was in de skiff op zondag. Ze werd knap tweede in de voorwedstrijd en uiteindelijk derde in de A-finale, zeker niet verkeerd. 

Hierna startten Floris en Marko in het hoofdnummer van de wedstrijd, de Elite tweezonder. Na tweede te zijn geworden in de voorwedstrijd werden ze helaas teruggezet in de A-finale, naar een laatste plaats. Sidi, Ids, Reinoud en Hidde startten in het LHE 4x veld en werden hier tweede.  Jeroen haalde in het LHB 1x veld de A-finale en werd hier vierde. 

De EJ4+ had zondag nog een Proteus viertje naast zich liggen. Aangezien Abel het hele jaar voor EJZ geen wedstrijden had kunnen starten waren Daan, Chiel en Yannick en Nynke als stuur met hem in de boot gestapt om toch nog een keer de pijn van een 2k te voelen. De Jonghe vier hield gelukkig hun eigen eer hoog door dit viertje in zowel de voorwedstrijd als de A-finale te verslaan. 

Toen was het tijd voor de Bouma boot. Onze eigen secretaris startte met haar zusje Evie, van Asopos, in het DG 2x veld. Berel mag dan wel niet intraining zijn geweest, ze was wel de afgelopen weken scullend op de Schie gespot. Tijdens een van die trainingen werd riep ze nog naar de kant “we zijn een 2k max aan het doen” , dus op dat moment kon het zeker nog harder. Hoe vaak er samen getraind was is verder niet duidelijk, maar het leverde een derde plek op in de B-finale. In datzelfde veld startten ook Mieke en Lisa, beide in een combi boot.  Lisa won de voorwedstrijd, gevolgd door Mieke, maar in de A-finale werd een respectievelijk vierde en zesde plaats bereikt. 

Lidia en Jessica startten in het DB 2x veld en haalden een derde plek in de B-finale. De lichte dames in dit veld, Julia en Hanne werden vierde in de A-finale. Marko, Houter, Floris en Gilles haalden de A-finale in het HG-B 4- veld en werden hier derde. 

Omdat EJZ al beginner af was startten zij op zondag in het HG 4+ veld. Ideaal om onderling te bepalen wie er nou voor heeft gezorgd voor dat blik in het klassementsveld. Het scheelde in de voorwedstrijd 0,25 seconden, maar Hein, Wouter, Joppe en Quinten, gestuurd door coach Fem waren toch de snellere. Zij werden vervolgens vijfde in de A-finale. Verder viel er iets geks op in dat veld. Opeens zat er tussen 3 rode lagaaiers een hele lange Proteër. Bob was namelijk in een combi bootje gestapt, dat gelukkig ook nog gestuurd werd door Fleur. Ze werden derde in de A-finale.

Hierna was het tijd voor de pauze nummers. Te beginnen met de lichte heren zware dames combi. Sophie & Hidde en Pieter & Martiene haalden hier beide de A finale en werden hier respectievelijk vierde en derde.  Vervolgens was het tijd voor de open 8+ velden. Dit waren hele rustige, eerlijke en mooie sprints over 500 meter. Alles verliep zonder chaos en er werden geen extra golven gecreëerd door de mobo’s van de kamprechters.  Het stuurgenootschap werd vertegenwoordigd door Dennis, Eben, Fem, Gabi, Maya, Nynke, Nadine en Annerieke en gestuurd door Floris van der Grift. Groot respect voor de persoon die het aandurft om 8 wedstrijdstuurtjes te gaan sturen. Igor, Sarah, Ferel en Marit stapten met hun collega functionarissen van andere verenigingen ook samen in een 8. Over de tijden die zijn gezet worden geen uitspraken gedaan. 

Ashraf stuurde in het DE 8+ veld en werd derde in de A-finale. Wederom was er grote sensatie bij de lichte eerstejaars. Ditmaal wisten de dames hun voorwedstrijd te winnen. Zouden zij dan op de slot nog beginner af worden? Ze gingen goed mee in de A-finale, totdat er helaas hard gesnoekt werd. Maar de dames mogen trots zijn op hun voorwedstrijd!
Daarna was EJL aan de beurt. Na weer een goede voorwedstrijd te hebben gevaren werden ze in de A-finale vijfde, op 4 seconden van de winnaar. Ook zij mogen trots zijn op een sterke afsluiter van het seizoen! EJD sloot het seizoen af met een zesde plaats in de A-finale, waarmee zij ook kunnen terugkijken op een mooi seizoen. 

Hierna was het weer tijd voor de tweemet! Bob en Houter starten in het HG 2+, gestuurd door niemand minder dan Mieke. Ze wisten hun voorwedstrijd te winnen, maar werden in de A-finale vijfde. Mieke was zelf eerder ook nog gestart in het elite veld van de Skiff, waar ze tweede in de A-finale werd achter Minke van Euros. In het elite veld bij de heren werd Sander derde in de A-finale. 

In het hoofdnummer, de elite tweezonder, was het bij de dames eindelijk raak voor Proteus-Eretes. Ingmar en Marije wisten te blikken, waar Janna en Annelouk vijfde werden. Gefeliciteerd! Bij de LHE 2- werden Ids en Reinoud 4e, waar Hidde en Rinze 5e werden. 

In het DG 4- veld werden Annelouk, Janna, Ingmar en Marije net tweede achter Skadi. Danique, Caroline, Sophie en Birgitte werden in het DG 4+ veld vierde. In het LHG 4- veld gingen Mark, DJ, Jarem en Chris er wederom met de winst ervandoor, in 6:41,60. Gefeliciteerd! Voor Jarem, Chris en Mark betekende dit tevens dat ze elite roeiers werden! Ook Sander, die niet uit de boot te krijgen was, behaalde een blik. In het HG 2x veld, in combinatie met Rijnland. Gefeliciteerd! In datzelfde veld werden Jorn en Friso vijfde. 

Martine wist in het LDG 2x veld met een tijd van 7:49,44 ook te blikken in combinatie met Thêta. Gefeliciteerd! In het LDE 8+ veld werden Anouk, Julia en Hanne derde. Dat Sander er echt geen genoeg van kreeg bleek uit het feit dat hij ook nog eens met een combi bootje in het HE 4x veld startte en hier net derde werd. Menig lichte pikken hadden naar de overwinningen van Chris en Jarem gekeken en stapten daarom tactisch met hen in de LHE 8+. Het was een spannende wedstrijd maar helaas werden ze net tweede. Tot slot ging de 10+ van Proteus-Eretes het water in, gevuld door de top 5 van de blikkenlijst bij zowel de dames als de heren. 

De bewolking was inmiddels weg en de zon daalde over gezellig Willem Alexander Baan. Hier hadden de meeste roeiers inmiddels een pretfles ontvangen van hun coaches en kon de weg richting de Skikeller op het Stadhuisplein in Rotterdam begonnen worden. Eenmaal binnen, nadat je 20 minuten gewacht had om je jas op te hangen, was de sfeer gelijk aan. Er werd louter fout gedraaid en tussendoor de bangers van de lustrum EP. Het was wel bijzonder warm, maar na een tijdje had men tactisch rechts achter de DJ een koele plek gevonden met veel airco. 

Het bier was met 3,5 euro alleen een beetje prijzig, maar dat maakte het niet minder gezellig. En gezellig dat het was, de pick up lines van EJL hebben hier sowieso een rol in gespeeld. Dat de paparazzi verhinderd was, kwam misschien wel goed uit, want ongeveer 90% van de foto’s zou toch gecensureerd moeten worden. Tot diep in de nacht ging het door en net als een jaar geleden van corona ook aanwezig bij het feest. 

Al met al een fantastisch weekend, nu kan iedereen opladen om in de lustrumweek weer los te gaan!