13.7°C, 6 Bft.

Nabeschouwing Head of Prague

Algemeen - 29 oktober 2017 - 22:44 - Door Marius Franx

Waarde leden, afgelopen weekend zijn 8 roeiers en een stuur uitgezonden naar het verre Tsjechie om hier de eer van Nederland namens Proteus hoog te houden. Het resultaat van het internationale avontuur is hieronder te vinden.

Delft-September 2017

De telefoon gaat, de topcoaches(Matthijs van der Velde, Long Hoang en Julian von der Goltz) bellen stap voor stap de roeiers op die deel uitmaken voor de selectie van de acht die uitgezonden wordt naar Praag. Vervolgens wordt de selectie compleet gemaakt door seatraces. De gelukkigen gaan samen trainen, iedere maandag en donderdag worden er stroeve trainingen gedraaid onder het toezicht van de topcoaches. Na maanden met seat races, een strak trainingsschema en een strenge selectie waren de 8 roeiers(van slnb) Koen Minnaard, Jasper Slimmens, Merel Dubbeldam, Jasper Sprokkereef, Camila Jonker, Marius Franx, Robin van der Meel en Nelleke Scheijen met als stuurvrouw de ervaren Angelique Fokkema overgebleven. Deze startten in het mix8+ veld.

De Praaghead is een relatief jonge wedstrijd maar groeit enorm in populariteit. Het parcour bestond uit 6 kilometers(bestaande uit 4k strooming mee, een keerboei en 2k weer terug) over de prachtige Moldau die dwars door het centrum van Praag loopt. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door SK Blesk de oudste roeivereniging van Tsjechie waar onder andere de bekende skiffeur Ondrej Synek zich al prominent lid liet zien.

In een zwaar bezet veld mocht het resultaat van de acht er zeker wezen, uiteindelijk is de Proteus boot met de tweede tijd over de streep gekomen. Hiervoor was een soepel ritme nodig die secuur werd voorgeslagen door de altijd humeurige maar cordate zeeuwse mossel, Koen Minnaard. De paartjes hierachter wisten dit soepeltjes door te geven, een steady tempo 33 was het gevolg, ondanks dat de nummer 3(Mr Franx) heel erg zijn best deed, zoals het de ware nummer 3 betaamt om kracht toe te voegen in de verticale richting. 

Wat een topwedstrijd een ludiek karakter geeft is toch echt wel de keerboei. Er zijn meerdere tactieken om rond te maken, maar wat is de snelle tactiek? De roeiers hebben gekozen voor de dubbele rondmaak tactiek. De boot werd 2x onder een hoek van 80 graden gedraaid(de laatste 20 graden zijn door het roertje goedgemaakt) met tussendoor een push. De ploeg uit Groot brittanie koos ervoor om 1x heel scherp rond te maken en de ploeg uit Duitsland vond het leuker om in een glooiende bocht rond te maken. Wat nu het snelste is, is vrij onduidelijk, maar wat zeer zeker mag zijn is dat een bocht op het parcour niet bevordelijk is voor de snelheid en niemand echt weet hoe het aangepakt moet worden.

Na de wedstrijd was het tijd voor, zoals het bij een internationale wedstrijd hoort, een afterparty op de klub zelf. Deze was heerlijk wild met heliumbalonnen en heerlijke Tsjechische sapjes. Het was een geslaagd weekend waar iedereen beter van is geworden. Iedereen heel erg bedankt voor jullie support bij onze uitzending!


'Vo voor de DSR, 'Vo voor de Leden

Met correcte groet,

De officiele roeiers van de mix-Praag acht