11.2°C, 3 Bft.

De WinterWedstrijden, wie organiseert dat?

Algemeen - 05 oktober 2017 - 16:30 - Door Tom de Krom

De WWK, een van de grootste kommissies op Proteus-Eretes en natuurlijk ook de gaafste! De WWK organiseert de WinterWedstrijden, maar wat houdt dit precies in?

De WinterWedstrijden zijn ooit begonnen toen de boten nog van hout waren, de mannen en vrouwen van staal, commissie nog met een K geschreven werd en sneeuwstormen tot de gebruikelijke weersomstandigheden hoorden. De Van Oord WinterWedstrijden zijn de officiële opening van het nationale roeiseizoen, vijf kilometer lang strijden op de Schie in een achtervolgingsrace, om vervolgens te finishen vlakbij onze eigen Beuk. Wedstrijdroeiers uit heel Nederland, studenten, veteranen en junioren, komen naar Delft om deel te nemen aan deze legendarische wedstrijd. De wedstrijd wordt vaak verroeit in bittere kou in combinatie met andere, extreme weersomstandigheden. Het verhaal van de WinterWedstrijden 2013 is dan ook alom bekend. De hele nacht hebben motorboten heen en weer gevaren op de Schie om deze ijsvrij te houden, zodat de wedstrijd wel door kon gaan. Of de Winterwedstrijden van 2016, waar de wedstrijdleiding met een klaplong achter de knoppen zat en de zondag van het wedstrijdweekend noodgedwongen werd afgelast door extreem harde wind .

Dit jaar is alweer de 43e editie van deze o zo mooie wedstrijd, die door ons als WinterWedstrijden Kommissie wordt georganiseerd. Van september tot februari zijn wij druk bezig met de voorbereidingen die komen kijken bij het organiseren van zo’n evenement. Van het vaarverbod regelen tot de fietsenverhuur, van broodjes Unox tot warme chocomel (met rum) en van botenstelling tot warmtedeken. Met als doel een zo mooi en veilig mogelijk evenement neer te zetten. Er komt veel meer kijken bij een wedstrijd organiseren dan je denkt!

Aangezien ook veel compo roeiers graag willen proeven van roeien in extreme weersomstandigheden is, met een kleine knipoog naar de PEiK, de WWiK in het leven geroepen: de WinterWedstrijden in het Kort. Dit is een zelfstandige commissie, met één lid van de WinterWedstrijdenKommissie, die op zondagavond is het voor alle proteeërs, wedstro en compo, de WinterWedstrijden in het Kort organiseren. Vorig jaar was het eerste jaar dat deze gehouden werd en bestond uit 250 meter roeien in een 8+ of C4+ en 250 meter trappen op de ergometer!