15°C, 4 Bft.

Voorbeschouwing Argo Sprint, NSRF slotwedstrijden en NSK roeien

Wedstrijdroeiverslag - 30 juni 2017 - 10:46 - Door Zaida Rivai

Trainen, bloed, zweet en blaren: le fin du fin. Een jaar keihard trainen, wekkers zetten op onmenselijke tijden en het zuur telkens weer in de benen voelen om te pieken op het moment suprème… Voor een enkeling zal dit niet de laatste wedstrijd zijn, maar voor de meesten is het einde in zicht. Roeiend Nederland maakt zich klaar voor die felbegeerde titel “winnaar van het klassement” op de NSRF slotwedstrijden & NSK roeien.

Als klap op de vuurpijl staat er vandaag een Argo sprint op het programma waarin, afhankelijk van het aantal inschrijvingen, 500 meter boord aan boord wedstrijden worden verroeid in finales en/of voorwedstrijden. Waarin velen de eindstreep niet hebben kunnen halen door blessures, ribbreuken en pijntjes, gaat het gros gewoon door en wordt Proteus dit weekend dik en dubbel vertegenwoordigd. EJD en EJZ starten de sprint in de acht, EJL blijft lekker in Delft. Zwicht kleurt de Bosbaan roze en is wel van de partij. Jolien Heddes zoekt het deze vrijdag op bij de Dikke Dames en komt samen met Shanna van Skadi EJD versterken. In tegenstelling tot Jolien ruilt Elke Sanders deze vrijdag het boordroeien om voor breien in de 2x met haar lichtblauwe roeimaatje. Mitch Gereadts laat zijn eigen geknipte rode krachtvel thuis, want het kanoën bij de buren is verleden tijd en start voor het eerst als een Proteus/Laga combinatie.

Waar het voor een enkeling allemaal begon; een eerste echte 2K wedstrijd in een acht op de Bosbaan als de “Talenten van Proteus”, zal ook dit jaar het aankomend talent laten zien wat ze in huis hebben. De mannen talenten acht zal plaats maken voor Ian Berkel, Rik Busschers, Nick Hogendoorn, Vosse Meijssen (alle vier van TopCBier en trotse bezitters van de Nooc bokaal) Lars Gelling, Pim Jansen, Coen Jansen (topc4), Jelle Vos en Maarten van den Broek als stuur. Vosse die na het succes van kale broer Ries ook wel benieuwd is wat het wedstrijdroeien zijn broer heeft aangedaan. De dames talenten acht wordt vertegenwoordigd door deels leden van competitieploeg Foktop en Boter: Anna Zonneveld, Noortje Kwakernaak, Wies van Wetten, Ava Hoogenboom, Tari de Jong, Miriam van der Veer, Geke Rademaker en Sanne Smid. Sinds dit jaar is er naast de talenten achten ook een dames dubbel vier vol aankomend talent. Hier zullen Charlotte Zwart, Meike Lafeber, Charlotte Stokman en Ilse van Milaan in plaats nemen.

Zaterdag

Zaterdag is het pas echt roeien om de laatste knikkers en worden de laatste klassementswedstrijden verroeid. Wie zijn de grootste favorieten en maken kans op de titel? Een korte terugblik op de “Jonge helden van nu”. In het lichte veld hebben lichtgewichten Edwin en Rico na een paar blessures aan het begin van het jaar, het lekker hebben opgepakt in het seizoen. Ondanks een “sjaarzenactie” van hun beiden waarin zij na een misverstand de inweging en dus de start van de ARB gemist hebben staan zij nu zo’n 6 punten achter klassementsheersers van Triton met één overwinning in de pocket op de Damen. Bij de dames hebben Anouk en Jolien het crème de la crème laten zien van het vrouwenroeien en heersen in het lichte dames klassement. Alle gestartte wedstrijden hebben zij met een zege kunnen bekronen. De 10 punten voorsprong op nummer 2 levert al sowieso klassementswinst op maar dit zullen de dames dit weekend graag bevestigd willen zien.

Niet voor iedereen is het prijzengeld en eeuwige roem weggelegd, maar wordt er verder dit weekend vooralsnog gestreden op een mooie plek en gave afsluiting van het seizoen.

Zwaar heeft gewed op meerdere paarden, Friso en Robert van Houten stappen samen in een dubbel 2. De zware vier met en de zware vierzonder hebben een laatste keer hun opstelling veranderd en zijn gemixt. Roland, Jasper, Hugo en Wessel starten dit weekend met de andere vierzonder (Niek, Allard, Niels en Victor) op zaterdag in het Dev4- veld. Licht kan na dit weekend weer normaal doen en pindakaas eten, maar moeten het voor nu nog even houden op de BCAA’s en pancakes. In het LDev4- veld starten op zaterdag Hendrik Jan, Daan (ja die hunk die je in het Venster hebt gespot met de grote opgepompte biceps) Hans en Keenan. Op dit moment nog 7 punten verwijderd van plek 4 in het klassement. De vier-zonder-met Tim van Duivenbode, Timothée, Ruben en Cas zijn na een weekendje Engeland weer terug om op eigen bodem te starten. Rico en Edwin hadden het vorig weekend Zwaar tussen alle Aziaten op de Hollandbeker waarvoor het lichte veld is geïnitieerd, maar werden met een tijd van 6.48 in ieder geval niet laatste.

Van Zwaar naar licht naar het mooiste wat er is: het Damesroeien. Dameshulken Amber en Astrid hadden een mooie 2e plek binnengesleept op de Hollandbeker. Coachvriend Johan van de Euroïden doet het helaas nog te goed om de heersers van het dames 2X klassement te laten falen. A&A staan nu vierde in het klassement. Ook Romy en Camiela starten zaterdag in dit veld. Op de NKIR nog een veelbelovende ploeg met oneindig veel vermogen en met een heersende 5e en 16e plek de NKIR verslagen. Ook zij hebben ondanks blessures en gebreken het hoofd boven water weten te houden en nu 7e in het klassement. De vierzonder met Marloes, Veerle, Renée en invaller Leonoor starten hogerop deze zaterdag in het Elite veld. Elke start in combinatie met Njord in het Ddev4- veld. Vorige week nog een mooie 3e plek gehaald boven het A bootje van Njord op de Hollandbeker met een tijd van 7 plat! Leo kan ook alles. Ook de talentjes starten hun 2k op de zaterdag.

Waar EJD en EJL ervaring mochten op doen op de Hollandbeker, werden er bij EJZ pr’s gesneuveld op ergometers na een eind-van-het-seizoen-2k-max. Dit weekend zowel present op de zaterdag als de zondag net zoals EJL en EJD. EJL op dit moment 4e in het klassement zal hun laatste wedstrijdweekend varen in de acht met invaller Cees van Phocas. EJD roeit op zaterdag nog met Skadi invaller, maar zal het weekend afsluiten met de volledige EJD op zondag. Nu nog 6 puntjes achter de Skadinezen.

Zondag

Zondag kan de pret echt beginnen en zijn er maar liefst 23 inschrijvingen namens Proteus-Eretes! Beter laat dan nooit, de dames beginnen aan een goede integratie en starten in twee bootjes in het DG4- veld met een mix van Sjaarsdames en MGD. Lichte Dames Jolien en Anouk starten in dezelfde combinatie waarin zij de Hollandbeker hebben gestart met lichtweightladies van Thêta en Asopos. Op de Hollandbeker bleek dik onverwachts een succesvolle combinatie en dit weekend stappen zij daarom nog een keer in. Ook de Dames Elite Acht staat klaar om een potje te reupen in die gele shinerds met Leonoor en haar muppets, Veerle, Elke, Camiela, Romy, Zaïda, Marloes en Renée. Amber en Astrid stappen de zondag nog even in een combiebootje met de Euroïden. Van tegenstander tot guerilla strijder, zondag is de dag waarop alles kan.

Keenan is hier een mooi voorbeeld van en begint zondag graag nog even een roeicarrière met zichzelf in het LB1x veld. Hij heeft zijn roeivriendjes achter gelaten bij Edwin en Rico, die in het LG4- veld starten met Hans en Cas. Ook gaat er zondag nog een lichte 8 het water op met Tim van Duivenbode, Ruben Vos, Tim de Bruijn, Hendrik Jan, Keenan, Hans Limburg, Edwin en Rico. Naast de dames en het lichtgewicht gooit zwaar er ook nog even achtje naast. Niet zomaar een acht, nee, een EUC acht. Zij moeten het gaan maken of kraken in Subotica. Stefan vond dat roeien op het vaste boord voor watjes is, omboorden ook binnen 5 dagen moet kunnen en start op het andere boord. Net zoals EJD gooit EJZ het zowel op de kleinere nummers als de 8 en starten zondag in twee viertjes in het G4+ veld en het E8+ veld.

Maar natuurlijk kijken we uit naar slechts één wedstrijd: De wedstrijd waar 'Het Genootschap' weer in volle glorie mag shinen. In het gevorderden 2+ veld zullen Wim, Steven en Vera in de empacher met carbonriggers plaatsnemen. Zij zullen hier met één doel komen: Naar de overwinninge roeien. Tegenstand kunnen zij vooral van Skadi verwachten. Maar ook zullen zij moeten afrekenen met Allard en Wessel die door Arden worden gestuurd in de opgeknapte Simon Schotten.

Dan zou je denken dat het na dit weekend afgelopen is, maar zoals al eerder is vernoemd gaan niet alle ploegen deze zondag uittraining en naar de getver. Steven en Wim (2-), Jolien & Anouk (2x) Mitch Gereadts (Laga 8) en Jiri de Vos, Bart Overes, Stefan van den Toorn, Friso Dam, Niek van der Grift, Roland Günther, Maarten van Blokland, Robert van Houten en Fleur Wellen als stuurvrouw (8) reizen midden juli af naar Servië. Op Proteus zal de livestream vast en zeker aan staan en anders kun je deze jonge helden volgen op <a href="http://rowing2017.eusa.eu/?sso=done">http://rowing2017.eusa.eu/?sso=done</a>. Maar eerst: op naar een spetterend slotweekend!!!