1.9°C, 1Bft. Inloggen

Nabeschouwing Koninklijke Holland Beker

Wedstrijdroeiverslag - 28 juni 2017 - 11:58 - Door Anouk van Leeuwen

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de Koninklijke Holland Beker. Vanuit heel de wereld kwamen roeiers naar Amsterdam om zich met elkaar te meten. Vanuit Proteus gingen dan ook vooral de ouderejaars roeiers naar de Bosbaan, maar ook EJD, EJL, Astrid & Amber en Elke mochten een directe finale varen in het klassementsveld.

Bart Lukkes startte dit weekend samen met zijn maatje van Nereus in het zware dubbeltwee veld om de weegschaal te ontwijken. Ze waren echter niet de enigen, ook de Denen die in dit veld lagen zijn eigenlijk licht. Verder kwamen ze ook nog Vincent en Gerard tegen. Zaterdag werden beide bootjes tweede in de voorwedstrijd en dus moesten ze het tegen elkaar opnemen in de finale. Hier werden ze respectievelijk zesde en vierde achter onder andere de Denen. Op zondag was het veld nog drukker bezet. Bart wist echter wel de finale te bereiken, en zo lieten ze de Denen achter zich. 

In het veld van de mannen achten op zondag moest de EUC acht het opnemen tegen onder andere de KNRB-acht waar Diederik de stuurplek bezette. Beiden voeren in dezelfde voorwedstrijd naar een plekje in de finale. De boot van Diederik kon deze helaas niet meer varen vanwege een blessure van een van de roeiers. De EUC acht startte op zaterdag ook in het invitational eight veld waar het niveau iets lager lag. Hier werden ze met een steady race tweede, een halve bootlengte achter Njord.

Roos startte heel het weekend in de dubbeltwee met Marloes Oldenburg van Gyas. Op zaterdag hadden ze directe finale en lagen ze met drie KNRB-combi’s aan de start. Hier gingen de andere twee bootjes nog net een tandje harder. Op zondag lagen ze tegen vijf andere boten aan de start, die ze allemaal voor wisten te blijven! Zo mocht ook dit weekend het Venster klinken over de Bosbaan.Wim en Steven startten beide dagen in de tweezonder, op zoek naar eens andere tegenstand. Ze kwamen goed mee in het veld wat resulteerde in twee spannende wedstrijddagen met een derde en een vierde plek als resultaat. Ook Jolien en Anouk waren op zoek naar nieuwe tegenstand en startten daarom in de onder 23 dubbeltwee in plaats van in het klassementsveld. Een heel goede race zorgde voor een tweede plek en een opnieuw aangescherpt verenigingsrecord. Voor zondag hadden ze maatjes gevonden bij Theta en Asopos voor een dubbelvier, met als doel om het de SB vier lastig te maken. In de voorwedstrijd wisten ze een tweede tijd op de klokken te zetten achter de Britten, in de finale behaalden ze echter de vijfde plek.  

Ook Rico en Edwin startten niet in het klassementsveld omdat deze niet gevuld raakte. Hierdoor waren ze aangewezen op de reguliere lichte dubbeltwee. Gelukkig wist ook hun boot net op tijd de Bosbaan te bereiken na een uitstapje naar Weesp. Als enige Nederlanders lagen zij aan de start, en ondanks dat de concurrentie groot was kwamen ze goed mee met de rest van het veld. 

In de klassementsvelden hadden Astrid & Amber, EJD, EJL en Elke met haar vrienden van Njord door het seizoen heen een plekje weten te bemachtigen voor een race op deze prestigieuze wedstrijd. Amber en Astrid gingen goed van start, maar helaas waren ze de golven nog niet altijd de baas. Ze werden tweede achter de Euros boot die al bijna alles wint dit jaar. Op de Hollandbeker wordt in de klassementsvelden vaak heel anders gevaren dan verwacht gebaseerd op de rest van het seizoen. Zo ook in de dames vierzonder. Ondanks dat Elke zich met een vijfde plek had geplaatst voor deze wedstrijd, kwamen ze als derde over de finish onder andere voor de A-boot van Njord. De dames en licht werden beiden vijfde in hun veld. Vooral licht wist te verrassen met een nette tijd van 6:03.30, nog maar twee seconden verwijderd van het record van licht ‘07.