14.7°C, 6 Bft.

Voorbeschouwing Koninklijke Holland beker

Wedstrijdroeiverslag - 23 juni 2017 - 13:15 - Door Jolien Heddes

Aankomend weekend zullen niet alleen Nederlandse ploegen afreizen naar het Amsterdamse Bos. Vanuit heel de wereld zullen (top)ploegen naar de Bosbaan komen om de Koninklijke Holland beker mee te maken.

De Koninklijke Holland beker is een bijzondere wedstrijd op de roeikalender. Er worden slechts Elite-nummers verroeid en dan in de categorieën onder 23 jaar en boven 23 jaar.  Hoofdnummers zijn de herenskiff en de damesskiff waar in toernooivorm respectievelijk gestreden wordt om de Holland Beker en de Ladies Trophy. Vooral in deze velden is de buitenlandse concurrentie vaak moordend. In tegenstelling tot vorig jaar zullen er dit keer helaas geen Proteërs meedoen om deze prijzen.
Hoewel de wedstrijd dus voornamelijk voor ouderejaars roeiers bedoeld is die zich kunnen meten met concurrentie uit het buitenland eindigen beide wedstrijddagen toch met bekende velden: De top 6 van ieder klassement mag een directe finale varen tijdens deze toch wel sfeervolle en bijzondere wedstrijd. 

Toproeiers tijdens de Hollandbeker in actie
Na het Olympische jaar zien we in de KNRB boten veel nieuwe namen, waar we vorig jaar de namen Chantal, Ellen en Pietje regelmatig tegenkwamen zien we dit jaar een nieuwe lichting Proteërs steeds vaker verschijnen in bondsboten.

De stuurplek van de Hollandacht lijkt in Delftse handen te blijven. Diederik mocht vorig jaar ervaring opdoen in de SB acht en voegt zich nu tussen de grote jongens: “Vanaf 1 juli krijg ik een A-status die ik in ieder geval tot aan het WK behoudt”, de overstap naar de Hollandacht die hij gemaakt heeft biedt veel kansen maar is ook nog wennen. “In de SB acht was iedereen jong, net als ik, dat heeft toch een ander sfeertje,” ook de races in de boot zijn anders “De Holland acht kan ongelofelijk goed eindsprinten, zoals we dat deden op het EK heb ik het nog niet eerder meegemaakt.” De Hollandbeker winnen is echter nog geen uitgemaakte zaak: “Er wordt nu knoepert hard fysiek getraind dus de Hollandbeker is geen piekwedstrijd, de SB acht kan denk ik goede tegenstand bieden en die oefening hebben we nodig. We willen Wereldkampioen worden maar de tegenstand is niet niks. De Duitsers zijn bijvoorbeeld erg sterk op dit moment, dus er moet nog hard worden gewerkt.”

Bart Lukkes start de Hollandbeker samen met Jort van Gennep (Nereus), met wie hij ook de eerste wereldbeker en het EK startte. “Als nieuwe ploeg ging de eerste wereldbeker wedstrijd verrassend goed,” vertelt Bart over de start van hun seizoen. “Op het EK kwamen er wel nog andere ploegen bij, en in de drie weken daarnaartoe konden wij nog niet groeien tot wat nodig is om de finale te varen.” De afgelopen weken heeft het duo echter weer goeie stappen gezet en Bart is dan ook benieuwd naar de races op de Hollandbeker: “Het wordt een goede oefenpot, we starten in het zware veld waar de tegenstand sterk zal zijn. We starten niet alleen tegen zware ploegen, de Denen die ons op het EK net te snel af waren zijn er bijvoorbeeld ook. We kunnen goed aan hen meten wat de vooruitgang is die we afgelopen weken hebben geboekt."

Roos heeft al vaak laten zien dat zij een skiffkoningin is. Zo kwam zij vorig jaar nog erg ver in de strijd om de Ladies Trophy. Dit jaar ontwikkelt ze zich steeds meer in grotere boten in de scullgroep bij de bond. Tijdens de Hollandbeker zullen de dames het in tweetjes tegen elkaar opnemen. “Sinds het EK train ik met Marloes Oldenburg (Gyas) in de dubbel want we gaan samen Henley en de derde Wereldbekerwedstrijd starten,” vertelt Roos over de combinatie waarin zij ook op de Hollandbeker zal varen. “De Hollandbeker is dan ook vooral een oefenwedstrijd voor Luzern en Henley.” De rest van het seizoen is nog niet helemaal uitgestippeld: “Waarschijnlijk mag ik skiffen op het WK, als reserve voor de dubbeltwee en de dubbelvier.”

Het seizoen van Vincent heeft vorige week een verrassende twist gekregen door het starten van de tweede Wereldbekerwedstrijd in Poznan. “Het begon als een normaal jaar skiffen waarbij ik vooral naar het NK toetrainde maar verder niet echt wist wat het doel van dit seizoen zou worden,” voor Gerard van der Velden (Saurus) gold precies hetzelfde en zo werd besloten om te combineren. “Het ging in de dubbel al direct verrassend goed. De blikken bleven maar binnenstromen.” De nationale wedstrijden waren voor Gerard en Vincent daarmee niet altijd even uitdagend: “We hebben toen de bondscoach benaderd wat er moest gebeuren om een Wereldbekerwedstrijd te varen. Eerst werd dit wat lacherig afgedaan maar we werden later toch gebeld dat we mochten starten in Poznan!” Voor de mannen was het een nieuwe ervaring om tussen boten te varen waar normaal tegenop gekeken wordt. “Het racen op zo’n wedstrijd is van heel ander niveau, je móét constant op maximale snelheid zitten anders vaart iedereen bij je weg. Dit maakt je super scherp en deze scherpte willen we ook tijdens de Hollandbeker meenemen. We starten ivm tentamens alleen op zaterdag dus we gaan vlammen!”

Eerste meting met internationale ploegen
Voor de doorbouw ploegen betekent de Hollandbeker een uitstapje naar nieuwe concurrentie.
Edwin&Rico zullen starten in het lichte dubbeltwee veld waar zij de enige Nederlandse ploeg zullen zijn. Met acht inschrijvingen zal er een voorwedstrijd verroeid worden wat nog geen routine is door de kleine bezetting in het klassementsveld.
Anouk&Jolien starten de zaterdag in het lichte dames onder 23 veld en komen hier nieuwe ploegen tegen wat een goede oefening voor het EUC betekent. Met al twee Hollandbeker overwinningen op zak zal Jolien zeker voor een derde gaan om het ‘traditie’ te mogen noemen maar de concurrentie is niet mals. Voor de zondag hebben de dames een dubbelvier gevormd met Thêta en Asopos om te kijken wat er in het lichte dubbelvierveld te halen valt.
Ook Wim&Steven zullen de KHB gebruiken als voorbereiding op het EUC. In de tweezonder maken zij zich klaar voor races met pittige concurrentie. Zo komen zij olympisch zilver tegen maar ook de SB2-. Wim en Steven zullen zich echter niet laten kennen en kunnen misschien net als tijdens het NK verrassen!
De zware EUC acht zal ook beide dagen starten. Zaterdags in het ‘invitational eight’ veld waar zij slechts Nederlandse ploegen tegenkomen. Zondag zullen zij ook met internationale ploegen moeten afrekenen. Voor de mannen staan er pittige races klaar waar zij massa’s ervaring kunnen opdoen om tijdens het EUC alles uit de races te kunnen halen.

Kan Proteus weer verrassen in de klassementsvelden op de Hollandbeker?
De eerstejaarsdames hebben het schijnbaar onmogelijke voor elkaar gekregen. Na een aantal jaren waarin de puntenoogst in het DEj8+ achterbleef hebben de dames dit jaar een top-6 klassering weten te behalen. De dames zullen starten met een oude bekende van Skadi; Shanna zal weer invallen.
Ook Eerstejaarslicht mag starten. Hoewel de 2k wedstrijden nog niet volgens plan verlopen hebben zij met hun langebaanseizoen een puntenbuffer opgebouwd. Op de Hollandbeker zullen zij als dark horse starten maar uit de geschiedenis blijkt dat deze rol stiekem ook als favorietenrol mag worden bestempeld.
Namens de middengroepen zullen alleen dames vertegenwoordigen. Amber&Astrid lijken elke wedstrijd beter te worden. Vriend en vijand vinden zij vooral in Euros; ze zullen racen tegen hun combimaatjes en de onoverwinnelijke dubbel waar ze steeds dichter in de buurt komen.  
Elke heeft vele uurtjes heen en weer gereisd tussen Delft en Leiden maar met resultaat. Samen met Femke, Laurie en Ingeborg zullen zij weer proberen aan te sluiten bij de top van het veld.