12.6°C, 3 Bft. Inloggen

Nabeschouwing PEiL en PEiK

Algemeen - 15 mei 2017 - 21:24 - Door Hein Gijsman

Niemand hoef ik te vertellen dat dit weekend de PEiL en PEiK zijn geroeid. Vanuit alle uithoeken van het land kwamen roeiers naar Delft om de langste afstand in de NOOC te roeien. De Feescie zal uitgebreid verslag doen van het Resonant Lustrumfestival, daarom zal ik het houden bij de roei-verwante activiteiten.

PEiL

Blok 1

Onder wisselvallige omstandigheden startten zaterdag vroeg in de morgen de NOOC H1 en D3 poules, samen met poule B van de D4+ en de D2x. Met een mooie rustige Schie en een lekker windje mee werden hier goede tijden neergezet door alle ploegen. In het D4+ veld finishte Compact na 20:21, snel genoeg voor een nette 4e plaats. In de het D2x was Proteus goed vertegenwoordigd met maarliefst vijf inschrijvingen. Alyanne en Dominique waren het snelste, met een tijd van 18:48 kwamen zij op de 3e plaats. Na hen volgden Ve-Two met een 7e plaats, Nelleke en Guusje een 8ste, Robuust met een 11e en Capabel op de 15e plaats.

In hetzelfde blok startten ook de ploegen in het H1 veld, waar vier van de vijf snelste tijden aan Proteus behoorden. Top CBier+ haalde met gemak de overwinning binnen met een tijd van 17:20. GLAD, Lange L en Box imponeerden ook met de resp. 3e, 4e en 5e plekken. Exact! eindigden in de middenmoot met een tijd van 18:22 en de Kastenbrigade redden de eer en eindigden boven Phocas. Bij de Dames 3 startte alleen DIBS! voor Proteus, die een goede tijd neerzette van 21:27, genoeg voor een 6e plek. Afstand, KRAFT en Ploeg? hadden zich in het losse HC4+ veld ingeschreven, maar moesten zich verslagen laten achter Skadi.

Blok 2

Na het relatief zonnige eerste blok startte blok twee helaas in de regen. Dit kon de D4+, H4*, HCl8+ echter niet weerhouden voor die overwinningen te gaan! Ook de Heren Top C4+’en, Dames 4 en losse DC4+ mochten laten zien wat ze waard waren.

Compleet mocht als eerste van blok 2 starten, waar ze een tijd neerzetten van 14:43.6.Helaas kwam de Clubacht van Nereus net 1.1 seconde sneller over de finish, waarmee ze de stand in de Kruithuisbokaal weer gelijk zetten. Verderop in het veld deden nog een aantal gelegenheidsachten mee, namelijk Zwaar 2012, Flunkybal Vereniging Raymond en Caviaclub Bennebroek, die een aantal andere ploegen te kijk zetten door de resp. 8e, gedeeld 9e, en 11e plaats in te nemen.

In het H4* veld werd STERK! 3e (van de drie) met een tijd van 19.7. Daaropvolgend startte Toekhan in de A-poule van het D4+ veld en werd 14e.

Tot slot was het tijd voor het NOOC Heren klassement. Stroef deed goede zaken in het klassementsveld en pakte de derde plek met een tijd van 17:31 op twee seconden van hun voorganger. Dit verstevigt hun derde positie in de bokaal. In het losse DC4+ veld ging Finding Glory er met de winst vandoor met een tijd van 20:45. Ook Volle Bak en Natte PlotTwist zetten een prima prestatie neer.

Blok 3

Helaas werd Blok 3 vanwege onweersverwachtingen afgelast door de wedstrijdleiding. Hier waren met name de Bedrijfsacht en de Dames 4*’en Mikado, Capabel, Simpel Weg en Natúúrlijk de dupe van. Zij konden helaas niet starten. De NOOC H2 en D5 poules konden verplaatst worden naar de PEiK, zodat zij zich alsnog konden meten, echter wel op een afstand tien keer korter dan verwacht.

Blok 4

De zondag begon voor sommigen eerder dan anderen. Vooral het NOOC Dames Klassement en de H5 en D6 poules moesten het ontgelden met een vlottijd van half 10. In hetzelfde blok startten de H2x en Dames Skiff. Het weer werd langzaam beter, maar de wind trok aan en blies stevig haaks op de Schie. In de H2x was de snelste tijd voor Proteus van Kantje Boord, met 17:48 goed voor een zesde plaats. Menno & Hugo en de Wijzen uit ’t Oosten kwamen resp. 10e en 12e.

In de skiff was Maaike de snelste Proteër met een 4e plaats en een tijd van 21:03.  Lotte volgde en Anoeska kon de concurrentie niet aan en werd 7e. Met een tijd van 19:35 werd Dames TopC4+ Boter 8e in het klassement, waardoor zij helaas ietsje dalen in de stand. Daarna was het de beurt aan NOOC H5 en D6, waar alleen Kabouwtrows in H5 meedeed voor een 8e plek.

Blok 5

In het tweede blok op zondag was het de beurt aan de Dames Clubacht en de Heren 2- om te laten zien wat ze konden. De NOOC H4 en D2 mochten starten en Proteus was ook goed vertegenwoordigd in het H4+ veld. Eidothea kwam helaas niet verder dan de 15e plek, net onder Pelargos. In de H4+ A poule blikte De Reservebank met een tijd van 16:56, met daarachter Open Blik op plaats vijf en Schiehut op acht. Gelegenheidsvier Tommy Hilrigger eindigde laatste.

In NOOC Heren 4 startte Icebrekers, die een nette derde plek haalden met een tijd van 20:07. Bij de Dames 2 ging voorbij er met het blik vandoor. Zij hadden een tijd van 21:01. Ook Strak deed mee en eindigde op de 17e plek.

Blok 6

Het laatste blok van de PEiL had een lekker zonnetje en een stevig windje. De hekkensluiters waren de H4+ B poule, de Mix 2x en de Heren Skiff.  Voor de NOOC startten Heren 3 en Dames 1. Bij de 4+ kwam Steen Papier Bier tekort voor de eerste plek en werd derde met een tijd van 18:08. Badbeer volgde op de zesde plek. In de Skiff deden maar liefst vijf Proteërs mee: Thijs werd tweede met een tijd van 19:28 en Alexander volgde met 19:39. Joonas werd netjes 5e en Evert en Niels resp. 8e en 9e.

In Heren 3 van de NOOC verdedigde Wankel de eer van Proteus met een vijfde plek in 20:33 minuten. In Dames 1 werd FOKTOP vierde met een tijd van 20:57, waarmee zij goede zaken doen en flink in het klassement stijgen. Potvissen werd 19e in hetzelfde veld.

PEiK

De PEiK, het kleine broertje van de PEiL, werd zaterdagavond verroeid. Voor de Clubacht was dat een gelegenheid revanche te nemen op Nereus, die er met het PEiL blik vandoor gegaan was. Op het nippertje hebben ze Nereus verslagen, maar helaas werd die prestatie teniet gedaan door de tijdstraf na aanleiding van het protest van Nereus dat Proteus buiten het oproeigebied was geweest.

In het D2x veld deden drie ploegen mee. JaMaar ging met de overwinning op zak naar huis. Zij legden de baan af in 1:41.8. Ve-Two  en Robin & Nelleke werden resp. 3e en 4e.

De pret achten in het Mix 8+ veld waren grotendeels van Proteus. FOKTOP Blikken waren de snelste met 1:28.2. Strakke Reservebank, BOX of Glory en Capabele Kalkoenen sloten het veld met de 4e 5e en 6e plekken. In blok 1 startte ook NOOC H2, waar Bekwaamdt met 1:46.5 11e werd.

In het tweede blok was het de beurt aan Eidothea en  BOTER in het DCl8+ veld, waar BOTER het bijzonder goed deed en vier plaatsen boven de 10e plek van Eidothea eindigde met een tijd van 1:35.4. Bij de H4+ deden De Reservebank en Schiehut mee voor de gedeeld 3e en 8e plekken. De Reservebank was het snelste met 1:30.4. Bij de H2x was twNo Pressure het snelst met 1:39.6.

Bij de Skiffs deed alleen Thijs mee, maar die pakte wel meteen het blik mee met een tijd van 1:36.9. De Lekkerbekjes maten zich met de andere D4* inschrijvingen, maar konden hun competitie helaas niet verslaan. Ten slotte mochten hier ook de NOOC D5 uit blok 3 van de PEiL meedoen, hier zaten  echter geen Proteërs bij.

PSI

Al met al was het een geslaagd weekend, met overwegend zonnig weer.  Proteus heeft weer laten zien de vaardigheden te hebben dit soort evenementen in goede banen te leiden. Ook de PSI was erg tevreden met het verloop en gaf toe dat het weekend verassend relaxed was geweest. In eerdere jaren is het wel anders geweest, maar dit jaar was een van de weinige stress momenten het schrappen van Blok 3. Zij, en met hen de rest van de vereniging, kijken met trots terug naar dit geslaagde roeifestijn.