14.5°C, 6 Bft.

Nabeschouwing Rottebokaal

Competitieroeiverslag - 02 mei 2017 - 17:48 - Door Daniel Korvemaker

Afgelopen weekend verkaste de competitiesectie zo’n 20km richting het oosten. Het was tijd voor de Rottebokaal op de Willem-Alexander baan; altijd goed voor interessante omstandigheden. Ook dit jaar met resultaat!

De zaterdag begon met een unicum: de vlaggen op de WAB hingen naar beneden. Geen wind en perfect water. Prachtige omstandigheden voor de goed gevulde Heren 1 poule om eens te laten zien wat er die ochtend in de benen zat over 1000m. Maar liefst vijf ploegen lagen aan de start! Na zo’n twintig minuten uitstel door technische problemen klonk toch eindelijk het startschot. Top CBier vond dat ze lang genoeg hadden gewacht en snelden naar de finish. Ze wisten de snelste tijd op de klokken te zetten en plaatsten zich dus voor de A-finale! Verassend pakte Lange L ook een ticket voor deze finale, 1 seconde voor de Lichte TopC4+ GLAD. Zij moesten op de 7e plaats genoegen nemen met de B-finale. Iets later volgden Box en Exact!, zij plaatsten zich voor de B- en C-finale. In deze finales over 2k later op de dag wist Exact! een tweede plaats veilig te stellen. GLAD wist de teleurstelling van eerder op de dag om te zetten in bootsnelheid en zij werden eerste in de B-finale. Box haalde hier een 5e plaats. De A-finale was 2 kilometer lang ongekend spannend. Top CBier had na 2k lang stuivertje wisselen met Gyas net niet genoeg meer over voor de eindsprint en werd op een taftje tweede. Nog altijd een prachtige prestatie! Lange L wist net zoals in hun voorwedstrijd te verassen, zij pakten de vierde plaats in deze finale.

Na de voorwedstrijden van de C4en was het tijd voor een stel andere nummers: Clubachten en tweetjes. Damesclubacht Eidothea wist het trucje van de Skøll Cup niet te herhalen. Na een weergaloze start gingen deze dames strijdend ten onder en zat er aan het eind van de rit helaas geen finale in. Heerenclubacht Compleet liet in de voorwedstrijd geen steekje vallen en kwam als eerste over de streep. In de A-finale wisten ze direct uit de start te domineren. Elke haal werd de boot net wat harder versneld dan de rest van het veld dat deed, met als resultaat de overwinning op de Rottebokaal met een bootlengte verschil op Nereus! Tijdens het Venster bleek maar weer dat half Delft naar de WAB was gekomen, het erevlot bleek niet bestand tegen de grote hoeveelheid Proteërs, met natte voetjes tot gevolg. Voor de Kruithuisbokaal betekent dit ook een eerste plek met nog drie wedstrijden te gaan! Mark & Ruben en Menno & Hugo wisten in de B-finale een 3e en een 4e plek te behalen in het H2x veld.

Daarna was het weer tijd voor de C4en om het water op te gaan. Na een 13e plaats in de voorwedstrijd van de Dames 3 poule werd Finding Glory knap 1e in de C-finale. Vier herenploegen namen deel in poule 2. Na de voorwedstrijden zagen zij zich terug in de A-, B-, C- en D-finales. Het was Kastenbrigade die de A-finale haalde, hier werden ze derde. In de B-finale kwam Afstand uit op een 4e plaats. Kraft eindigde als 3e in de C-finale en Bekwaamdt won zijn D-finale. Vlak erna roeide Dames TopC4+ Boter haar finale. Na een vierde plek in de voorwedstrijd werden ze op 2.5 seconde derde in een spannende A-finale.

De lange afstanden waren voor nu klaar. Aan het eind van de dag ging er gesprint worden. Dit bestond uit een 500m en een 250m. In een groot veld wisten de dames van Plottwist (twee keer 3e) en Volle Bak (5e en 4e) bovenaan het veld te eindigen. Escalatie (16e en 14e) en Natte Doos (31e en 29e) volgden iets later. Ook de clubachten deden mee aan de sprint. Eidothea kwam bij de 500m als 3e over de meet, even later op de 250m als 4e. Compleet had alleen tegenstand van Skadi maar met een tegenvallende 500m en een nipte overwinning op de 250m bleef de sprintoverwinning helaas in Rotterdam. Wél mochten de heren van Compleet de Rottebokaal in ontvangst nemen, de bokaal voor de beste ploeg overall. (2k + 500m +250m) Ook de Toercie verscheen aan de start van de sprint, met de treffende naam SeDUCKsjon. Na een 2e plek op de 500m en de winst op de 250m schreven deze eendjes het sprintblikje op hun naam! Hiermee was het nog niet gedaan. Na twee overwinningen kon ook Kookroom haar blikje ophalen! Grandidoos en Ploeg? sloten de zaterdag af, zij konden echter geen potten breken.

Voor het weekend was het al duidelijk dat zondag weleens lastig roeiweer op kon leveren. De weergoden hielden zich aan die afspraak. De flinke wind zorgde voor grote problemen. Zo had een C4+ van een niet nader te noemen vereniging grootse moeite met het rechthouden van de boot tijdens de start. Dit resulteerde in het onmogelijke: de roeiers lagen even later zelf dobberend in het water met een omgeslagen C4+ voor hun neus. Vele finales werden afgelast en veelal werden dus alleen voorwedstrijden geroeid. Aan de hand daarvan werd de uitslag opgemaakt.

In de Dames 1 poule lagen Potvissen, Voorbij en FOKTOP aan de start. Ze kwamen als 10e, 15e en 18e over de streep. In het H2- veld eindigden Joonas & Tom op een 1e plek in hun voorwedstrijd. Evert & Albert kwamen tot een 3e plaats. In de finale, die was ingekort tot een 1k time-trial, kwamen Joonas & Tom als 3e over de meet. Toekhan roeide direct finale in het D4+ veld. Na met veel moeite uitgelijnd te zijn wisten ze het Delftse onderonsje helaas niet te winnen. Strak kwam in de Dames 2 poule tot een 16e tijd. Ook de Zware TopC4+ Stroef roeide alleen de voorwedstrijd, zij kwamen dicht bij de overwinning maar moesten genoegen nemen met de tweede plaats.

Over twee weken staat alweer de mooiste competitiewedstrijd van het seizoen op het programma: de PEiL/PEiK! De PSI is druk bezig het weekend tot een succes te maken. Daarnaast vindt zaterdag natuurlijk het Resonant Festival plaats, genoeg reden dus om van het hele weekend één groot feest te maken!